1/0

Σύντομα φωτογραφικό υλικό.

ΧΩΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: ΜΕΞΙΚΟ

______________________________________________________________

TO ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ

της Sor Juana Ines de la Cruz

Κωμωδία Παρεξηγήσεων

 

(Πρώτη παρουσίαση συγγραφέα και έργου στην Ελλάδα)

ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Συντελεστές :

Μετάφραση:

Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου,

Σκηνοθεσία:

Μανώλης Κλωνάρης,

Σκηνικά-Κοστούμια: 

Θόδωρος Μπρουσκομάτης 

Φωτισμοί: 

Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: 

Νίκος Χατζόπουλος

Κίνηση: 

Νίκος Λεκάκης                                                                                   

 

Παίζουν:

 Ευθύμης Γεωργόπουλος, Βασίλης Ζήσης, Μαρία Θωμά, 

Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ευγενία Ξυγκόρου,

Δημήτρης Τσιγκριμάνης

 Η Sor (=Αδελφή) Juana (1651-1695) συγκεντρώνει ίσως τις περισσότερες ιδιομορφίες για γυναίκα θεατρικό συγγραφέα διεθνώς και διαχρονικά.

 

Ήταν Μεξικανίδα, νόθο παιδί ντόπιας Ισπανικής καταγωγής και Βάσκου, έζησε τον 17ο αιώνα, έμαθε να διαβάζει από τριών ετών, υπήρξε αυτοδίδακτη και πολυμαθέστατη, από δεκατριών ετών έζησε στο ανάκτορο των αντιβασιλέων υπό την εύνοιά τους, από δεκαοκτώ ετών επέλεξε να μπει σε μοναστήρι για να μπορεί να συνεχίσει να μορφώνεται, κάτι που, ως γυναίκα, δεν θα ήταν δυνατόν να το καταφέρει διαφορετικά, το έργο της έγινε πολύ γνωστό εν ζωή στην πατρίδα της, αλλά και στην Ισπανία, σχημάτισε μόνη της ιδιωτική βιβλιοθήκη που θα την ζήλευε ακόμη και πανεπιστήμιο, ήρθε σε ρήξη με την ιεραρχία του ιερατείου και πέθανε στα σαράντα τέσσερα χρόνια της νοσηλεύοντας άλλες μοναχές σε επιδημία πανούκλας.

Το μόνο που δεν θα περίμενε κανείς από μία μοναχή του 17ου αιώνα, έστω και με όλα τα υπόλοιπα δικά της προσόντα, θα ήταν να γράψει θέατρο και μάλιστα έργο ερωτικών παρεξηγήσεων.

 

Και όμως! Η Sor Juana το έκανε και αυτό! Και μάς παρέδωσε αυτό το αστραφτερό έργο που σφύζει από ζωή, χαρά και έρωτα, γεμάτο νέους ανθρώπους που ερωτεύονται, μηχανεύονται τα πάντα για να κερδίσουν το αντικείμενο του πόθου τους, μπερδεύονται και μπερδεύουν και –πάνω από όλα- συνωμοτούν, γελούν και ξεγελούν!                                                                                                                   

15η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019 -2020

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 104 31  |  Αθήνα  |  Τηλ: 210 5242211  |   info@aggelonvima.gr                                 © ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ 2015  |   Web design by MMMDESIGN

  • Facebook - White Circle